Real lagao koliko je stvarno platio Balea

U Real Madridu nisu govorili istinu kada su tvrdili da ih je Gareth Bale košta 91 milion eura.
21.01.2016 u 11:21
gb

Prava je istina da je Velšanin koštao kraljevski klub 100.759,418 eura što je više od Christiana Ronalda.

U ugovoru koji je sastavljen na šest stranica i kojeg su 31. avgusta 2013. potpisali predsjednik Tottenhama Daniel Levy i glavni menadžer Reala Jose Sanchez, Baleova cijena za javnost bila je 91,589,842 eura. To je određeno člankom 15. ugovora, kao i da samo Real može objaviti cijenu koju je platio za Balea.
 
Realu je ugovorom ponuđeno nekoliko modela otplate odštete za Balea; mogu Tottenhamu odmah platiti 87 miliona eura unaprijed i dobiti popust ili u ratama (kao što su i napravili), ali se tako cijena penje na preko 100.8 miliona eura.
 
Utvrđeno je da će Real odštetu platiti u četiri rate - tri po 24.9, koje je već platio, te jedna od 21.2 miliona eura, koju još nije.
 
Niz klauzula ugovora je zanimljivo; tako se člankom 16. Baleu zabranjuje da kaže išta negativno o Tottenhamu, igračima, upravi ili ijednom zaposleniku kluba koji ga prodaje.
 
Člankom 4. Real se odrekao iznosa koji mu je Tottenham dugovao za odštetu Rafaela van der Vaarta koji je u ljeto 2010. prešao iz Madrida u London za 10.3 miliona eura, a Spursi su u vrijeme Baleovog transfera bili dužni zadnju od četiri rate iznosa za odštetu.
 
Članak 10. pokazuje da je Daniel Levy neokrunjeni kralj engleskog tržišta, jer nizom klazula zaštitio se od toga da Real proda Balea nekom od Tottenhamovih engleskih rivala, odnosno da u slučaju Velšaninovog povratka u Premier League, to bude u klub koji ga je otamo prodao: Real prema odredbi ugovora mora obavijestiti Spurse ako mu neki engleski klub pošalje ponudu za Balea.
 
Tottenham ima pravo prvokupa Balea ako odgovori ponudom jednake visine kao i drugi engleski ponuđač u roku od 72 sata od njegove ponude, čak i ako se nakon toga taj engleski klub vrati s višom ponudom!
 
Tottenhamovo pravo prvo(ot)kupa važi do 30. juna 2019. i ne vrijedi ako ponudu za Balea pošalje neengleski klub.