Salah gradi igrališta, plaća svadbe i spašava lopove

Mohamed Salah najveći je Liverpoolov pogodak u zadnjih nekoliko sezona.
04.03.2018 u 19:25
salah

Njegov put do zvijezda bio je sve samo ne lagan. Rodio se u malom selu Nagrigu, kad je postao slavan i bogat nije zaboravio otkud potječe, finansirao je opremu za dvoranu, izgradio igralište za školu koju je pohađao, mještanima plaća svadbe...

Počeo sam u klubu koji je bio udaljen pola sata od našeg sela. Onda sam s 14 godina prešao u Arab Contractors koji je bio u Kairu. Svaki dan sam putovao na treninge četiri i pol sata, presjedao sam na tri ili četiri autobusa. Doma ne bih bio prije 22 sata. Bilo mi je strašno teško, ali nisam htio odustati. Kad sam prešao u Basel 2012. godine, nisam znao jezik ni kulturu. Nakon treninga imao sam 15 sati do drugog, nisam znao što raditi. Šetao bih oko hotela... No kasnije je bilo lakše", rekao je Salah.

Odveo je Egipat na Svjetsko prvenstvo zabivši Kongu penal u sudijskoj nadoknadi. Dok je on slavio na terenu s hiljadama navijača, lopov mu je provalio u kuću. Policija ga je uhvatila, a njegov otac htio ga je tužiti i insistirao je da ostane u zatvoru. Ali Mohamed Salah nagovorio je oca da odustane od tužbe i čak je lopovu dao nešto novca kako bi mu pomogao da stane na noge i razmisli o tome što je učinio.

"Svatko zaslužuje drugu šansu", rekao je Salah.

Igračina, ljudina... A nakon utakmice protiv Newcastle, nahvalio ga je i Jurgen Klopp koji je siguran kako njegov napadač do kraja sezone može prestići Kevina De Bruynea u utrci za titulu najboljeg igrača Premier lige:

"Igraju drugačiju poziciju, ali Salah ima toliko dobru sezonu da sam siguran da bi ga mogao prestići u utrci. Ima tu još nekih igrača, Kane nije loš, a nije loš ni Firmino."

(RS)