Selektor Francuza razmišljao da ne pozove Payeta

Francuska slavi Dimitria Payeta koji je u 89.minuti spriječio senzaciju na otvaranju EP.
11.06.2016 u 11:51
Payet18

Prije nekoliko mjeseci, dok je tek u Premiershipu dokazivao auru najbolje ljetne kupovine, selektor Francuske Didier Deschamps dvojio je što će s njim.

U talonu je imao pregršt zvijezda i znalaca, a dečko koji je eksplodirao tek) sa 28 godina, bio mu je, realno, daleko.

"Prestar je", govorio je selektor.

No isto se tako nisu dali ni Dimitri Payet, niti njegov trener u West Hamu Slaven Bilić, koji je insistirao na njemu, platio ga Marseilleu 15 miliona eura i od njega stvorio megazvijezdu, koju danas slavi cijela Francuska. Fantastični gol koji je slomio Rumuniju na početku Eura samo je kruna veličanstvene sezone nakon koje baš nikome nije čudno zašto je West Ham kazao:

"Želite li ga? OK, platite 75 miliona eura!"

Žele ga mnogi, Barca, Real, PSG, što je konačna satisfakcija za dečka koji je kod Bilića dobio slobobne ruke, prijateljsku atmosferu i očinski pogled koji mu je trebao. A Payet je uzvratio onako kako najbolje zna i umije.

"On je jednostavno fanstastičan", napisao je tokom prvoga dijela Gary Lineker i potvrdio mnoge tvrdnje.

Uz velike dečke, bogataše, momak iz siromašnog dijela grada ukrao je show, imao je barem četiri prave, sjajne priređene prilike za suigrače, asistenciju, a potom i gol koji već sada konkuriše za gol prvenstva. Uostalom, on je prvi Francuz nakon velikog Thierryja Henryja koji je zabio i asistirao za Tricolore u jednoj utakmici. A Euro je tek počeo...

"Ono što je napravio diže publiku i sve. Gol je bio fantastičan. Naravno, drago mi je zbog njega", rekao je nakon svega Bilić za ITV.

(SN)