Sljedeću Ligu nacija u eliti s Balkana jedino BiH

Naredno takmičenje u Ligi nacija u elitnoj grupi sa Balkana bit će samo Bosna i Hercegovina.
18.11.2018 u 16:30
eng hrv

Ovo je epilog poraza Hrvatske na gostovanju u Engleskoj od koje su poraženi sa 2:1. 

Kada je Andrej Kramarić pogodio mrežu Pickforda u 57. minuti nakon što je Hrvatska odbrana izdržala brojne nalete Engleza, izabranicima Zlatka Dalića otvorile su se brojne prilike. Perišić i Kramarić imali su one najbolje koje nisu iskoristili. Kazna je stigla u 78. minuti. Gareth Southgate je iz igre izvukao Delpha, a ubacio Lingarda, kojem je trebalo samo pet minuta da pogodi mrežu Kalinića za 1:1. Tada je počela igra na sve ili ništa i jednih i drugih.

Lingard je u 83. minuti intervenisao na svojoj gol liniji i spasio siguran pogodak, a samo dvije minute poslije, Kane - koji je bio izuzetno dobro čuvan dao je gol nakon prekida za potpuni preokret.

Sa ovim trijumfom Engleska je prva sa sedam bodova iz četiri meča. Španija je na drugom mjestu sa 6, dok će Hrvatska u Ligu B sa trećeg mjesta i četiri boda.

Engleska je tako nakon Francuske i Portugala izborila siguran put u završni turnir Lige nacija, dok će posljednji putnik biti poznat nakon duela Švicarska Belgija.

Za sada je poznato deset od jedanaest potencijalnih protivnika BiH u narednom izdanju Lige nacija. To su Francuska, Holandija, Belgija, Švicarska, Portugal, Italija, Engleska, Španija, Ukrajina i Danska. Jedina nepoznanica je hoće li među protivnicima biti Rusija ili Švedska, koje u utorak igraju međusobni duel za prvo mjesto u grupi 2 Lige nacija B i promociju u elitu.

Kada je riječ o ostalim reprezentacijama sa prostora bivše Jugoslavije, Hrvatska će sigurno igrati u Ligi B, najvjerovatnije i Srbija, Crna Gora vjerovatno ostaje u Ligi C gdje joj se vjerovatno pridružuju Makedonija i Kosovo, dok je Slovenija ispala u grupu D.

pressing.ba