Slovenac novi predsjednik UEFA-e!

Dosadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin izabran je za novog predsjednika Evropske fudbalske unije (UEFA).
14.09.2016 u 10:10
ceferin

Čeferin ima 49 godina, po struci je pravnik, na čelu FS Slovenije je od 2011. godine, a dobio je 42 glasa od 55 čelnika evropskih saveza.

U svijet fudbala je prvi put ušao 2005. godine kao član Upravnog odbora futsal kluba Svea Lesna Litija, a godinu dana kasnije i u upravu FK Olimpija iz Ljubljane.

"Hajde da zajedno unaprijedimo igru, i ako je potrebno da je zaštitimo. Želim da fudbal uvijek bude na prvom mjestu, oslobođen političkih igrica", rekao je Čeferin.

Tečno govori engleski i italijanski, a kada je stigao na čelo FS Slovenije prije svega se zalagao za razvoj omladinskih škola, lokalnih klubova i njihove saradnje sa Savezom.

Prošle godine je reizabran za predsjednika na novi četvorogodišnji mandat, a tokom kandidature sa čelnika UEFA se u regionu zalagao za pokretanje regionalne lige.

Čeferin je na čelu UEFA naslijedio Mišela Platinija, koji je u oktobru 2015. smijenjen poslije skoro devet godina na mjestu predsjednika, zbog korupcije.

U međuvremenu ga je mijenjao predsjednik FS Španije Anhel Marija Viljar, koji se u posljednjem trenutku povukao iz trke, pa je Čeferinov konkurent na izborima bio samo Holanđanin Mihael van Prag.

Čeferin je izabran do marta 2019. godine kada je isticao Platinijev mandat.

(agencije)