Talijani obožavaju igrače iz bivše Jugoslavije

Talijanske novine Corriere dello sport posvetio je cijelu stranicu fenomenu igrača iz bivše Jugoslavije koji su preplavili Seriju A u posljednjih nekoliko godina.
13.08.2015 u 07:58
dzek i mandza

Da nije došlo do raspada bivše države, nogometaši s tih prostora bi bili najbrojnija nogometna kolonija u talijanskom vrhunskom klupskom nogometu, brojnija čak i od Argentinaca i Brazilaca koji su tradicionalno najzastupljeniji u Evropi. Od 296 nogometaša stranca koji igraju u Seriji A, 50 ih je porijeklom iz 'Jugoslavije' od Samira Handanovića preko Miralema Pjanića, Marija Mandžukića i Edina Džeke, do Stevana Jovetića, Adema Ljajića i Gorana Pandeva.

Usporedbe radi, u elitnoj talijanskoj ligi igra 40 Brazilaca i 33 Argentinca, a taj podatak doveo je Corriere do zaključka kako su nogometaši s prostora Jugoslavije najzasutpljeniji u Seriji A.

U tekstu pod naslovom 'Bila je Jugoslavija sada je zlato Calcia', kaže se da je velika prednost nogometaša sa prostora bivše Jugoslavije što 'koštaju malo, daju puno, a kad eksplodiraju, u igračkom smislu, donose velike profite klubovima koji su ih doveli'.

- Dovoljno je da se prisjetimo primjera Kolarova, Jovetića, Nastasića, Savića. Problem prilagođavanja za igrače iz bivše Jugoslavije ne postoji, talijanskaatmosfera je njima poznata i ne pate od nostalgije za rodnom grudom. Čak se i mladi igrači prilagode vrlo brzo - rekao je Vladimir Jugović koji je u Italiji igrao zaSampdoriju, Juventus, Lazio i Inter.

No, ne treba zaboraviti ni one nešto starije jer dobro je poznato kakav su trag na "Čizmi" ostavili Dejan Savičević, Zvonimir Boban, Blaž Slišković, Dejan Stanković, Siniša Mihajlović...

(JL/pressing.ba)