Treneri seksualno zlostavljali mlade fudbalere?

Nekadašnji fudbaler Tottenhama Pauel Stewart tvrdi da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja njegovog trenera i da je moguće kako je ovo proživljavalo još stotinu djece.
26.11.2016 u 10:31
treneri

Stewart tvrdi da ga je trener zlostavljao četiri godine dok je bio dijete te da bi nogomet mogao biti suočen sa skandalom na razini slučaja Jimmyja Savilea.

Nakon što su četiri nogometaša progovorila o tome kako su zlostavljani dok su bili djeca, aktivirana je telefonska linija za pomoć. Unutar dva sata od pokretanja, nazvalo je više od 50 ljudi.

Bivši igrači Crewea, Andy Woodward i Steve Walters, bivši igrač Manchester Cityja David White i g. Stewart su progovorili o zlostavljanju u nogometu. Lakoća pristupa Stewart je novinarima Daily Mirrora izjavio da ga je neimenovani trener svakodnevno zlostavljao pune četiri godine, dok nije navršio 15.

U emocionalno nabijenom intervjuu izjavio je da bi se mogle javiti ''stotine žrtava''.

Izjavio je kako je pobjegao od svog napadača tako da je potpisao za Blackpool, za koji je i debitirao sa 17 godina. Otkrio je kako mu je bilo teško porodici pokazati priču iz Mirrora te kako nije lično mogao svoju tajnu otkriti sinu i dvjema kćerima.

''Osjećao sam da to moram učiniti, kako bi se i drugi javili te da imamo nadu da možemo zaustaviti bilo koga ko to misli ponoviti. U svim sferama života, ne samo u nogometu'', dodao je.

(agencije)