Više od 50 uhapšenih zbog namiještanja utakmica

Talijanska policija je u utorak uhapsila pedesetak osoba među kojima su nogometaši i treneri nižerazrednih talijanskih klubova te pripadnike mafije pod sumnjom da su uključeni u namještanje ishoda utakmica i prevare na kladionici.
19.05.2015 u 16:27
hapsana

Policija je potvrdila da je riječ o više desetaka namještenih utakmica treće i četvrte razine italijanskog nogometa koji uključuju klubove kao što su Pro Patria, Barletta, Brindisi, L’Aquila, Neapolis Mugnano, Torres, Vigor-Lamezia, Santarcangelo, Sorrento, Montalto, Puteolana, Akragas i San Severo.

Podignute optužnice o prevari u sportu vežu se uz mafijaške organizacije, posebice ‘ndranghetu, a zadržan je i jedan policijski službenik. Tužiteljstvo u gradu Catanzaru navodno je otkrilo mrežu nogometaša, trenera, klupskih predsjednika i članova odbora koja uključuje više od 30 tamošnjih klubova. Istraga je počela kada je policija presrela telefonski razgovor člana mafijaške porodice Iannazzo u Kalabriji kako namješta utakmicu kako bi na kladionici dobio novac, izjavili su zvaničnici za Reuters. Istraga se kako navode, proširila i na Seriju B. Među onima koji su podmićivali igrače i trenere su Srbi, Albanci i Maltežani. 

Policijska akcija je počela u ranim jutarnim satima, a do sada je uhapšeno 27 predsjednika klubova i menadžera, 17 igrača, pet trenera i jedan policajac.

Još uvijek nije poznato je li ova akcija povezana s nastojanjima tamošnjih vlasti iz sredine 2011. godine kada je pod istragom zbog namještanja utakmica bilo više od 100 ljudi.

U posljednjem skandalu istražitelji su izjavili da se radi o dvije kriminalne grupe koje su namještale utakmice u tzv. Lega Pro, kao i one i Seriji D. "U nekim slučajevima, namještanja su se odigravala u hotelskoj sobi", rekao je policijski zvaničnik i dodao da je najmanje jedan takav sastanak snimljen sigurnosnim kamerama.

(agencije)