Zašto iz VAR sobe nisu Cakiru pokazali drugi ugao?

Drama u uzvratu četvrtfinala Lige prvaka na Etihadu, koja je završila Pirovom pobjedom Manchester Cityja protiv Tottenhama 4:3, imala je dvije VAR situacije o kojima će se pričati.
18.04.2019 u 14:03
cakir

U trećoj od pet minuta sudačke nadoknade Raheem Sterling postigao je gol za 5:3, kojim je City nadoknadio poraz 0:1 iz prve utakmice i na opće oduševljenje Guardiole, momčadi i stadiona poslao domaćina u polufinale. Ali sudac Cuneyt Cakir nakon konzultacija i bez pregledavanja snimke poništio je gol jer mu je prethodilo Aguerovo milimetarski ofsajd.

I dok u Cityju ne zamjeraju sucu što im je ovako brutalno uzeo polufinale koje su već slavili, situaciju iz 73. minute mu ne mogu oprostiti. Pri rezultatu 4:2 za Manchester City, kojim je taj klub dakle prolazio Tottenham i nadoknađivao poraz iz prve utakmice, ubačaj Kierana Trippiera iz kornera pred golom domaćina u skoku u mrežu šalje Fernando Llorente za veliko slavlje gostiju.

Spursi su tako smanjili na poraz od jednog gola razlike koji im donosi prolaz u polufinale zbog pravila o golu u gostima. Ali Cakir nakon konsultacija s videoasistentima traži provjeru situacije putem snimke jer postoji sumnja da je Llorente prilikom postizanja zgoditka ili neposredno ranije igrao rukom.

Činilo se da to nije bio slučaj, nego da je loptu u mrežu poslao bedrom bez ikakvog prethodnog ili istovremenog kontakta s rukom, a takav stav potvrdilo je i nekoliko različitih uglova ponovljene i usporene snimke koja je Cakiru bila na raspolaganju pa je turski sudac pokazao na centar.

Ali nova snimka koja se pojavila, a koju Cakir nije vidio jer mu je VAR nije ponudio, pokazuje da je strijelac gola koji je Tottenham poslao u polufinale Lige prvaka, a Manchester City izbacio iz takmičenja, prije odlučujućeg gola dirao loptu rukom. 

 Važno je istaknuti da se ovdje ne radi o tome da je Cakir pregledavajući snimku vidio da je Llorente dirao loptu rukom prije nego što ju je bedrom poslao u gol i onda ocijenio da je to napravio nenamjerno, nego da svi kutevi kamere i usporene snimke koje su se pokazivale sucu, ali i gledateljima meča, nisu pokazivali nikakav kontakt lopte i ruke. Dakle ispadalo je da Llorente uopće nije igrao rukom. Ali kako svjedoči nova snimka, itekako jest.

Ipak, Cakir nije pogriješio priznajući gol Tottenhama kojem je prethodilo Llorenteovo diranje lopte rukom, mada to nije vidio na spomenutim snimkama. Jer u pravilima nogometne igre piše da se "igranjem lopte rukom smatra namjeran čin igračevog kontakta s loptom i to rukom ili šakom".

Nadalje, "pri tome se u obzir mora uzeti sljedeće": Kretanje ruke prema lopti, a ne lopte prema ruci. Udaljenost između lopte i igračeve ruke, odnosno je li se lopta pojavila iznenada, dakle je li ju igrač očekivao i mogao spriječiti ruku da dođe s njom u kontakt. Položaj ruke ne znači nužno da je postojala namjera igranja njome. Prilikom gledanja snimke koja otkriva da je Llorenteovom golu bedrom prethodilo njegovo dodirivanje lopte rukom očito je da Tottenhamov napadač u spornoj situaciji nije postupao protivno spomenutim pravilima.

(index)