Zašto Kinezi postaju svjetska nogometna velesila?

Da je kineski nogomet u ekspanziji najbolje će svjedočiti brojke u zimskom prijelaznom roku. Klubovi u kineskoj Superligi investirali su 334 miliona eura u pojačanja te time prestigli englesku Premier ligu (253 miliona eura), dok su svi ostali u klubu Liga petica zajedno investirali 210 miliona eura.
28.02.2016 u 13:55
kinezi

Kolika je finansijska moć Kine otkriva podatak da se u TOP 5 po investicijama u zimskom prijelaznom roku smjestila i njihova druga liga. Sa 56,77 miliona eura odmah su iza Serie A (87 miliona), a priču završava Bundesliga sa 52,62 miliona...

Vahin asistent iz Dinama

- Jasno mi je da vas iznenađuju te brojke, ali to je sasvim normalna posljedica njihova energičnog ulaska u nogometno tržište - govori Marijo Tot za Jutarnji list.

Ugledni nogometni stručnjak, predavač na Akademiji HNS-a, široj je javnosti postao poznat kao asistent Vahida Halilhodžića tokom njegova mandata u Dinamu. Kada su se Vaha i Mamić razišli, upravo je Tot priveo prvenstvo kraju te se okitio naslovom prvaka države.

Tamo su u drugoj ligi Wanderlei Luxemburgo i Radomir Antić. U prvoj su Scolari, Eriksson, Menezes, Zaccheroni...Mnogo Kinezi ulažu u nogomet.

- Liga je sjajno organizirana, a svakim prijelaznim rokom sve više dobiva na kvaliteti. Vlasnici klubova su bogati privrednici koji ne pitaju za novac a neki se klubovi finansiraju od lokalne zajednice i gradova. Jako paze na razvoj nogometa imaju pravilo o pet stranaca u kadru od kojih jedan mora biti iz Azije. Takvim pristupom ostvarili su koncentraciju kvalitete pa sada uopće ne čudi kada neki Kinez napravi transfer od deset miliona eura unutar lige. Njihove zvijezde će ići u Evropu samo zbog tradicije. Finansijska strana priča sve više je izjednačenija s onom evropskom - naglasio je Tot kojeg nije iznenadio podatak da je Sammir, potpisom novog ugovora, postao najplaćeniji Hrvat. Navodno mu se godišnja plaća kreće oko 7 miliona eura.

Igrači od jutra do mraka na raspolaganju treneru

Osim u svjetska imena na klupi, a sve češće i na travnjaku, Kinezi su svjesni da im je za razvoj nogometa potrebna infrastruktura. Puno se ulaže u nove stadione, a svaki prvoligaš ima svoj kamp u kojem ekipa boravi tokom cijelog dana.

- Time se puno radi na zajedništvu. Trener doslovce ima na raspolaganju igrače od jutra do mraka i puno je lakše raditi u takvim uslovima. S infrastrukturom će se zaokružiti priča nakon koje Kinezi kreću u napad na velika imena. Nemojte se iznenaditi ako već na ljeto neka od velikih zvijezda evropskog nogometa završi u Kini - zaključio je Tot koji i sam čeka poziv iz Azije. Ostavio je dobar dojam, stvorio ime i zaradio. Marijo Tot je sada u poziciji da može birati klubove u skladu sa svojim ambicijama. I to u konkurenciji svjetskih nogometnih imena...

- Premalo cijenimo naš nogomet koji ima prođu svugdje u svijetu. Pa vi ne znate kako se tamo prati svaki rezultat Slavena Bilića. Djeca nose dresove Modrića i Rakitića, a čim kažete da ste iz Hrvatske, neko se sjeti Davora Šukera. Mnogi naši susjedi rade po principu da jedan uspije i otvori put za trojicu drugih. Jedino se mi vodimo onom 'Neka susjedu crkne krava'. I zato nas nema na svjetskim tržištima - zaključuje Marijo Tot.

(Jutarnji list)