Zašto se Mamić povukao iz HNS-a?

Zdravko Mamić povukao se iz struktura HNS-a. U ponedjeljak poslijepodne podnio je ostavku na mjesto prvog dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.
26.07.2016 u 08:44
maminjo
"Ne želim više biti razlog zbog kojeg će pojedinci umanjivati uspjehe mojih kolega iz Hrvatskog nogometnog saveza i Dinama te sjajne rezultate kojima već godinama uveseljavaju sve naše sugrađane. Ne želim da se mojim imenom služi kao izgovorom za nanošenje štete ugledu hrvatskog nogometa koji svojim radom i svojim rezultatima služi na čast svima nama", stoji u saopštenju koje je Mamić objavio na službenim stranicama nogometnog saveza.

Odluka je to koju Zdravko Mamić nije donio preko noći. Ona je u njemu tinjala još od utakmice s Češkom u Saint Etienneu kada su huligani pokušali prekinuti utakmicu na Euru u ime svoje borbe protiv HNS-a.

Mamić je ostavku htio podnijeti prije dvadesetak dana na prvoj sjednici IO HNS-a nakon Eura, ali tada ga je Mirko Barišić odgovorio od tog čina. Ipak, nakon najnovijih spekulacija u dijelu medija da je povezan s planiranjem atentata na državnog tužioca, Mamić je prelomio u sebi, obavijestio Davora Šukera o svojoj odluci te podnio neopozivu ostavku.

Jedan od osnovnih motiva njegova povlačenja je zaustaviti napade na HNS i Dinamo. Upućeni tvrde da želi istjerati na čistinu one koji ga napadaju. Mamić je uvjeren kako ti koji ga žele maknuti iz HNS-a preko svojih operativaca među huliganskim redovima zapravo žele otvoren put prema novcu koji nogometni savez generira uspjesima A reprezentacije.

Isto tako, Mamić želi usmjeriti energiju prema privatnim sudskim procesima koji su ispred njega, a jedan od krucijalnih razloga njegove ostavke jest namjera da ga politika ne koristi za svoje interese tokom predizborne kampanje koja slijedi.

(JL)