Apple prestigao Samsung po prodaji telefona

Iz analitičke kompanije Gartner objavili su rezultate prodaje na tržištu pametnih telefona u posljednja tri mjeseca 2014. i oni su potvrdili da je Apple na krilima fantastične prodaje iPhonea 6 i 6 Plus, prestigao Samsung i preuzeo prvo mjesto na ovom tržištu.
04.03.2015 u 12:20
iphone6vssamsunggalaxys5screens

Prema njihovim informacijama, Apple je u tom razdoblju prodao 74,8 miliona iPhonea čime su zauzeli više od 20 posto tržišta, što je veliko povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su prodali "samo" 50 miliona telefona, čime su zauzeli 17,8 posto tržišta. U isto je vrijeme Samsung prodao 73 miliona pametnih telefona (udio od 19,9 posto) – to je deset miliona pametnih telefona manje u odnosu na zadnja tri mjeseca 2013.

Treće mjesto pripalo je Lenovu (24 miliona prodanih telefona), zatim slijedi Huawei (21 milion), dok je peto mjesto zauzeo "kineski Apple", odnosno Xiaomi koji je u ovom tromjesečnom razdoblju prodao 18,5 miliona telefona. Što se cijele godine tiče, Samsung je prodao uvjerljivo najviše telefona na svijetu – 307 miliona, dok je Apple prodao 191 milion.

Pitanje je hoće li Apple, s obzirom da u prodaji imaju samo nekoliko verzija iPhonea (od iPhonea 4S do najvećeg iPhonea 6 Plus), uspjeti zadržati vodstvo na ovom tržištu ili će Samsung, zahvaljujući novim modelima Galaxyja S6, ali i brojnih drugim jeftinijim Androidima, ponovno zauzeti vodeće mjesto na ovom tržištu.

Roberta Cozza iz Gartnera novinarima ZDneta naglasio je i veliki porast udjela kineskih kompanija te Lenovo, Huawei, Xiaomi danas u ponudi imaju telefone sa snažnim hardverom i pristupačnom cijenom te će im za daljnji uspjeh na globalnom tržištu najvažnije stavke biti marketing i branding, prenosi portal "Zimo". 

(agencije)