Država bi migrante u Živinice, šta kažu na to Živiničani?

Jedna od opcija za otvaranje migrantskog centra je u Živinicama!
01.12.2020 u 20:15
migranti

Migrantski centar ”Lipa” u USK je neuslovan, te nadležni razmišljaju o otvaranju novih migrantskih centara u BiH. U centru Lipa smješteno je više od hiljadu migranata. Iz ministarstva sigurnosti BiH kazali su da se radi na pripremi više lokacija, ali nije precizirano kojih. Kao jedna od opcija spominju se i Živinice, tačnije naselje Ciljuge. Iz gradske uprave Živinice kazali su nam da nisu dobili nikakav zvaničan dopis, ali da bi bili protiv ove odluke.

”Mi zaista tu imamo jako veliki broj stanovništva koje živi, time bi direktno migrantski centar stavili u srce stanovništva u Živinicama. Također, mi u blizini tu imamo, gdje bi po špekulacijama bio migrantski centar, i uređenu poslovnu zonu. Time bi se narušila privreda i uznemirili bi stanovništvo,” rekao je za RTV Slon Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić potvrdio je da se razmatraju potencijalne lokacije gdje će migranti biti smješteni i da su Ciljuge jedna od opcija. Ministar također poručuje da ništa nije moguće odlučiti i provesti bez dogovora i saglasnosti svih nivoa vlasti. Osim neriješenog smještaja najveći problem je nemogućnost identifikacije ljudi u pokretu, ali i mreža krijumčara migranata.

”Mi nemamo nikakve direktne ingerencije nad migrantima. Vrlo je teško proniknuti u njihove formule ponašanja u mnogim situacija, kao i u rezone i načine onih koji upravljaju njihovim kretanjima; oni koji ih krijumčare, vode ili bilo na koji način organizuju njihovo kretanje i smještaj,” rekao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

”Smatramo da imamo rješenje da pomognemo državnim institucijama da sve lokalne zajednice u svojim Budžetima obezbijede dio sredstava i damo tako pomoć državnim institucijama i da se tako riješi migrantska kriza: u centrima koji nisu blizu gradova – imamo napuštene kasarne, gdje ne trebamo praviti nove građevinske objekte, da se to restauirira i da napravimo uslove dostojne čovjeka za migrante,” poručuje Kamenjaković.

Takvi uslovi trenutno ne vladaju u migrantskim centrima u našoj zemlji. Da li bi tako bilo u Živinicama nije poznato, no očito je da gradska uprava neće dati saglasnost da migrantski kamp bude otvoren u naselju Ciljuge. S druge strane za otvorenje migrantskog centra nisu ni brojni građani Živinica, dok neki u tome ne vide problem.

(slon)