Facebook tvrdi da telefonski brojevi odlaze u povijest

Glasovni i video pozivi, slanje poruka, video zapisa i fotografija, grupni chat pa čak i slanje novca drugim korisnicima – sve ove opcije mogu se obavljati putem komunikacijskih aplikacija, bez potrebe za telefonskim brojem.
10.01.2016 u 11:56
telefoni

Telefonski brojevi uskoro će postati stvar prošlosti i ljudima više neće biti potrebni jer će za komunikaciju koristiti internet aplikacije, pri čemu bi većinu brojeva mogao da zamijeni Facebook Messenger.

Tako barem razmišlja Dejvid Markus koji je u Facebooku zadužen za razvoj Messengera, aplikacije za razmenu poruka između korisnika Facebooka koja ima oko 800 miliona mjesečnih korisnika i čiji je broj korisnika u poslednjih šest mjeseci porastao za oko sto miliona.

U saopštenju na zvaničnom blogu, Markus je napisao da nam danas mobilne aplikacije omogućavaju sve ono što smo ranije mogli da obavljamo putem klasičnih mobilnih telefona (pozivi i razmena poruka), ali i mnogo više od toga, tako da korišćenje telefonskih brojeva danas postaje gotovo besmisleno.

Putem Facebook Mesengera, osim slanja tekstualnih poruka i glasovnih poziva, korisnici mogu da razmenjuju i fotografije i video zapise (naravno, ove opcije omogućava većina sličnih aplikacija za komunikaciju), a čak je moguće i slati novac prijateljima – sve to bez ikakve potrebe za telefonskim brojem. Takođe, omogućene su i brojne druge opcije poput grupnih razgovora.

Za mnoge kompanije Messenger je postao još jedan alat za korisnički servis, a Facebook je prošle godine programerima omogućio razvoj aplikacija za Messenger tako da Zakerbergova aplikacija, koja je na početku bila namenjena samo razmeni poruka, postaje nezavisna društvena platforma.

Iako Markus, naravno, govori konkretno o Facebookovoj aplikaciji kao o alatu koji će zameniti telefonske brojeve, isto se može primeniti i na druge aplikacije poput Vibera ili Skypea putem kojih se takođe mogu obavljati glasovni i video pozivi, slati poruke, fotografije, video snimci itd.