Kako popraviti rad Google Chroma

Mnogi od nas imaju naviku da prilikom korištenja pretraživača Google Chrome držimo previše otvorenih tabova. Razlog tome jeste nagli pad brzine i loš odziv koji nastaje kada je previše istovremeno otvorenih „tabova”.
31.05.2015 u 12:23

Ovakvo ponašanje pretraživača doprinosi frustraciji i, na kraju krajeva, usporava proces rada. Kako je broj korisnika Chromea veliki, predlažemo vam da koristite sledeće ekstenzije kojima ćete poboljšati iskustvo surfovanja internetom.

The Great Suspender

Sa ovom ekstenzijom više nećete morati da se brinete da će vaš pretraživač prilikom otvaranja još jednog taba usred rada nestati sa ekrana. Na kojem principu radi The Great Suspender? Ova ekstenzija zaustavlja rad tabova koje niste koristili neko vrijeme i na taj način oslobađa memoriju Chromea. Tabovi su i dalje tu ako vam zatrebaju, sve što treba da uradite jeste da ih osvježite. Dobra opcija jeste stavljanje određenih sajtova za koje želite da uvijek ostanu otvoreni na „bijelu listu”.

Naravno, broj tabova koje možete otvoriti nije bezgraničan. Iskustva svjedoče o tome da je maksimum 47 tabova.

One-Tab

Druga opcija za snimanje svih otvorenih tabova na jednu listu i smanjenje memorijske zauzetosti jeste One-Tab. Preporučuje se da koristite ove dvije ekstenzije zajedno i na taj način obezbijedite da uvijek postoji dio memorije koji je „na rezervi”.