Poništeni izbori u dva bh.grada

Centralna izborna komisija (CIK) BiH poništila je izbore u dva bosanskohercegovačka grada.
21.01.2021 u 15:44
cik

Centralna izborna komisija BiH poništila je izborne rezultate sa većine birališta u Srebrenici i Doboju.

Od ukupno 28 redovnih birališta u tom gradu, poništeni su rezultati sa 26 biračkih mjesta. Istovremeno, CIK je u Doboju poništio izborne rezultate u na 89 od ukupno 108 biračkih mjesta. Odluke su donesene sa šest glasova za i jednim glasom protiv. Protiv odluka o poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju glasao je jedino član CIK-a i kadar HDZ-a BiH Vlado Rogić koji je tokom rasprave kazao da je “Izborna komisija podlegla pisanju medija”.

On je upozorio nije bilo osnova da se po službenoj dužnosti krene u provjere izbora u tim gradovima. Za razliku od njega, članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina podržala je odluke o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici.

“Podržat ću ovu odluku iako dolazim iz reda srpskog naroda i iako sam proteklih dana bila izložena velikim pritiscima. Niko se ne može sakriti iza mene i bez obzira na pritiske radit ću u okviru zakona”, kazala je Bjelica.

Prutina govoreći tokom rasprave o prijedlogu odluke o poništavanju izbora u Srebrenici.

“Nije potrebno da čitamo obrazloženje naše odluke na sjednici CIK-a, jer ta odluka treba ići na preispitivanje na Sud BiH. Ali moja namjera je da podržim prijeglog stručne službe”, kazala je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Dodala je da su manipulacije uočene na skoro svim biralištima.

(istraga)