Pripravnici otkrili kako je raditi u Facebooku

Sjedište Facebook možda je najsretnije mjesto na zemlji u kojem možete da radite. Naime, bovši uposlenici otkrili su da oni koji tamo rade imaju koktel sat, atmosferu sa koledža, besplatnu hranu i srdačne pozdrave od suosnivača i dirtektora Marka Zuckerberga.
21.05.2015 u 20:02

Medijski div, koji je često hvaljen zbog svoje kulture radnog mjesta, je drugu godinu zaredom prema Glassdoru ocijenjen najboljom kompanijom za pripravnike. I to s dobrim razlogom. 

Bivše pripravnice Elizabeth Gregory i Patricia McKenzie kažu da Facebook svoje privremene uposlenike tretira kao stalno zaposlene, što znači da ih potiče na rad i igru.

"To je kao koledž kampus na steroidima. Ali još zabavnije i očuvanije", rekla je Gregory za Business Insider, aludiravši na poslovni campus Facebooka od skoro 60 hektara koji se nalazi u Menlo Parku u Kaliforniji. Tu se nalaze brijačnice, prodavnice sladoleda, biciklističke staze i još mnogo toga.

Gospođica Gregory, koja je prošlog ljeta radila kao pripravnik u odjelu za proizvodni dizajn, kaže da je suosnivač kompanije, iako milijarder, zapravo prizemljena osoba koja će pozdraviti svakog pripravnika.

"Mark Zuckerberg ima stol koji je izgledao kao i moj. Isti računar, isto sve, tako da je to super. Bio je jako fin momak, uvijek bi me pozdravio, čak i ako nije znao tačno ko sam."

A Zuckerberg nije jedini izvor inspiracije u kompaniji. Gospođica McKenzie bila je jedan od ženskih pripravnika koja je kasnije angažirana kao softverski inženjer s punim radnim vremenom. Dok je radila kao pripravnik, imala je priliku igrati dodgeball sa svojim upraviteljem na jednom turniru kojeg je oprganizovala kompanija.

Još jedan pripravnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je kako su svakog četvrtka imali vrijeme za koktel, besplatne dnevne obroke. Iako navodi da u Facebooku radi naporno kao što nikada nigdje nije radio, to mu se isplati.

Kako je objavio Glassdoor, prosječna mjesečna plata pripravnika u Facebooku iznosi 5.600 dolara.