Tri "baraža" nismo prošli, može li biti četvrta sreća?

U tri dosadašnja "baraža" nismo prošli dalje. Hoćemo li imati četvrti puta sreće, ostaje da sačekamo mart.
20.11.2019 u 21:23
sjeverna irska

Prvi baraž smo igrali u novembru 2009. godine kada nam je protivnik bio Portugal u borbi za plasman na SP 2010. Ćiro Blažević je tada predvodio BiH sa klupe, a naša selekcija je poražena u oba duela od Portugalaca. 14. novembra smo izgubli 0:1 u Lisabonu, da bi četiri dana kasnije (18. novembra) poraženi identičnim rezultatom u Zenici.

Zmajevi su drugi put nastupili u baražu u novembru 2011. godine i ponovo je protivnik bio Portugal (selektor našeg nacionalnog tima bio je Safet Sušić). Igralo se za plasman na EP, a Portugalci su još jednom bili uspješniji.

U Zenici smo 11. novembra 2011. godine odigrali 0:0, međutim četiri dana kasnije (15. novembar) izgubili smo u revanšu u Lisabonu sa čak 2:6.

Posljednji baraž izborili smo prije četiri godine, kada smo odmjerili snage sa Republikom Irskom. Baraž se igrao za plasman na EURO 2016 i ponovo smo ostali bez nastupa na EP. Mehmed Baždarević je bio na čelu selekcije BiH, koja je 13. novembra 2015. godine u Zenici u prvoj utakmici baraža remizirala sa Republikom Irskom odigravši 1:1. Revanš je uslijedio tri dana kasnije (16. novembar) u Dablinu, kada je Republika Irska slavila sa 2:0 i otišla na EURO.

Sada imamo polufinale i finale. Prvi meč igramo sa Sjevernom Irskom u Zenici a ako ih savladamo u finalu ćemo odmjeriti snage sa boljim iz duela Irska-Slovačka.

pressing.ba