Opština na sudu izgubila trećinu budžeta

Opština Šamac izgubila je sudski spor i firmi "NBS group" moraće da isplati više od 2,2 miliona KM sa kamatama, zbog čega je dovedeno u pitanje i samo funkcionisanje ove lokalne zajednice.
09.11.2019 u 10:04

Radi se o presudi koja iznosi skoro trećinu budžeta i koja mora biti isplaćena s obzirom na to da je pred opštinom Šamac ostala samo mogućnost ulaganja revizije presude, što ne odgađa izvršenje. Cijela priča o "NBS groupu" i opštini Šamac započela je još 1999. godine, kada je zaključen Ugovor o zajedničkom ulaganju na neodređeno vrijeme, a odnosio se na zajedničko ulaganje u rekonstrukciju Spomen-doma "Mitar Trifunović Učo", izgradnju bazena i sportske dvorane. Već tada se moglo zaključiti da ovaj posao ne ide kako je planirano, a tek 2010. godine na prijedlog tadašnjeg načelnika Save Minića, Skupština opštine donijela je zaključak kojim zadužuje načelnika opštine da preduzme sve potrebne korake za raskid ugovora o zajedničkom ulaganju.

Nakon što je podnesena tužba sudu za raskid ugovora, kompanija "NBS group" u martu 2013. godine obratila se opštini Šamac za mirno rješavanje spora i to na način da Dom kulture pripadne opštini, a bazeni da ostanu njima, međutim Skupština opštine odbila je taj prijedlog i zadužila načelnika da dalje nastavi sa raskidom ugovora. Nakon toga, Okružni privredni sud u Doboju, u maju 2014. godine, usvaja tužbeni zahtjev i imovinu vraća opštini, ali poslije toga "NBS group" tuži opštinu Šamac radi naknade štete i izgubljene dobiti.

"Samo 12 dana nakon što sam preuzeo dužnost došla je presuda Okružnog privrednog suda u Doboju da opština treba da plati 1.299.165 KM", rekao je Đorđe Miličević, načelnik opštine Šamac, na nedavno sjednici Skupštini opštine ističući da je poslije toga uložena žalba Višem privrednom sudu, koji ju je uvažio i proces vratio na početak.

U ponovljenom postupku Okružni privredni sud u Doboju ponovo je presudio u korist "NBS groupa" i naredio opštini da isplati 1.275.597 KM plus zatezne kamate i troškove postupka, a žalba Višem privrednom sudu opštine Šamac je odbijena. "Imamo mogućnost revizije presude Vrhovnom sudu, što ne odlaže izvršenje presude. Uputiću pismo ministru finansija u smislu pomoći lokalnoj zajednici i tražiću pomoć od svih institucija Republike Srpske", rekao je Miličević. Ilija Andrić, advokat firme "NBS group" iz Modriče, kaže za "Nezavisne" da je opština Šamac već trebalo da isplati oko 2,2 miliona KM, koliko iznosi ukupna presuda kada se saberu zatezne kamate i troškovi postupka, ali da to još nije urađeno.

"Vidjećemo koji su sljedeći koraci. Mi smo nekoliko puta pokušali da se dogovorimo sa opštinom, ali uvijek dođemo do kraja i sve se ponovo vrati na početak. Žao nam je što je na kraju došlo do ovoga na ovaj način", rekao je Andrić, odgovarajući na pitanje da li će biti tražena blokada računa opštine Šamac.

(NN)