Razmjena iskustava u oblasti praktične nastave i dualnog obrazovanja

obrazovanje

Od 14. do 19. maja u Institutu za inovacije u učenju (ILI), Univerzitet Friedrich-Alexander, Erlangen-Nürnberg, Fürth, Njemačka, u okviru projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave “Getting SMEs on board”“, boravili su predstavnici Udruženja ALDI

u 07:57
st

Za pet godina 10.000 studenata manje

Studenata je sve manje u BiH a najveće smanjenje je zabilježeno u Tuzli.

u 21:07
srednjoskolci

Svršeni osnovci u TK biraju srednjoškolsko obrazovanje

Sve obrazovne ustanove na području TK predale su planove upisa Kantonalnom ministarstvu za obrazovanje i nauku , a kada ministarstvo završi svoj dio posla, nakon javne rasprave, plan upisa u škole će proslijediti Vladi TK radi dobijanja saglasnosti.

u 13:24
diplome

Tri univerziteta iz BiH demantuje Hrvate

Iz Agencije za nauku i visoko obrazovanje Republike Hrvatske juče je saopšteno da diplome iz BiH uskoro neće biti priznate u ovoj zemlji članici EU. Uprkos tome, rektori univerziteta u BiH i resorna Agencije demantuje taj podatak.

u 17:13
zvornik

Zvornik: Roditelji i djeca štrajkuju glađu zbog bosanskog jezika

Roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje započeli su štrajk glađu u zgradi Općine Zvornik pokušavajući na taj način ostvariti pravo na izučavanje bosanskog jezika. Kako je kazao Muharem Sinanović, jedan od roditelja, u zgradi Općine trenutno se nalazi 10 djece i njihovi roditelji.

u 13:20
studenti

U Njemačkoj zanatlije upisuju fakultete a u BiH obrnuto

Sve više mladih Nijemaca se poslije završenog zanata odlučuje za upis na fakultet. Prošle godine je bilo skoro 57.000 takvih slučajeva. Poslije završenih zanatskih smjerova moguć je čak upis i na medicinu.

u 09:27
kodeks

Učenicima zabranjene marame, šminka, predugi nokti...

Direktor Pedagoškog Zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović izjavio je Srni da bi uskoro trebalo da na snagu stupi etički kodeks o ponašanju u osnovnim školama i apelovao da đaci i nastavnici poštuju nova pravila oblačenja iz kodeksa.

u 12:54
skola

Osnovci i srednjoškolci iz TK pokazali talenat iz stvaralaštva

U gimnaziji Ismet Mujezinović dodijeljene su nagrade učenicima i učenicama škola iz Tuzlanskog kantona koji su najbolje ocijenjeni na konkursu „Ovako ja vidim svoju školu pristupačnu za sve“.

u 20:30
Pismenost1

Čak 38 posto stanovnika u BiH ima samo osmoljetku

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da više od 38% stanovništva u BiH ima samo osnovnu školu.

u 17:27
srednjoskolci

U TK u proteklih šest godina manje 8850 učenika

Dramatična pad broja srednjoškolaca nije zaobišao ni Tuzlanski kanton!

u 16:09