Šta će biti sa tehnološkim viškom nastavnika u Tuzlanskom kantonu?

nastavnici

Uoči početka nove školske godine dolaze i nove muke za nastavnike koji nemaju ugovore na neodređeno vrijeme.

u 18:39
fax tz

Brucoši u TK najviše birali medicinu i tehničke fakultete

Na Univerzitetu u Tuzli završeni su prijemni ispiti prvog upisnog roka za upis studenata na prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu. Budući brucoši najveći interes pokazali su za tehničke i medicinske nauke.

u 16:04
knjizice

Zašto roditelji objavljuju knjižice djece na Facebooku?

Posljednji dani juna pravi su pakao za tri vrste korisnika društvenih mreža - onih koji "skroluju" zbog prirode posla, onih čija djeca nisu sa svim peticama, kao i oni koji uopšte nemaju djecu.

u 17:29
untz

Univerzitet u Tuzli: Poznata cijena školarine

Vlada TK dala je prethodnu saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli o iznosu participacije i školarine u troškovima sva tri ciklusa studija na fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2018/19. godini. Shodno ovoj odluci iznosi participacije i školarina ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodnu godinu.

u 13:25
it

Imaju 13 godina a već su IT stručnjaci

Dinel Hamzić, Tarik Lika i Inas Kasumović su trinestogodišnjaci, učenici sarajevskih osnovnih škola. Na prvi pogled obični, vedri dječaci. Međutim, njih trojica su i nosioci internacionalno priznatog, Microsoft certifikata, te s ponosom nose titule najmlađih IT profesionalaca na području Balkana i šire.

u 12:26
bosanski jezik

Bosanski jezik uvršten u nastavu škola u Australiji

Ovoga vikenda je prvi put u historiji započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji. Razred djece građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom direktorice Bosanske etničke škole u Liverpulu (Liverpool) Đenite Čengić Karup.

u 10:31
finska

Finska djeca nemaju zadaće, a obrazovanje je najbolje na svijetu

Ono po čemu se Finska posebno ističe, a što je ključno za uspjeh svake zemlje - jest obrazovanje.

u 09:53
obrazovanje

Razmjena iskustava u oblasti praktične nastave i dualnog obrazovanja

Od 14. do 19. maja u Institutu za inovacije u učenju (ILI), Univerzitet Friedrich-Alexander, Erlangen-Nürnberg, Fürth, Njemačka, u okviru projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave “Getting SMEs on board”“, boravili su predstavnici Udruženja ALDI

u 07:57
st

Za pet godina 10.000 studenata manje

Studenata je sve manje u BiH a najveće smanjenje je zabilježeno u Tuzli.

u 21:07
srednjoskolci

Svršeni osnovci u TK biraju srednjoškolsko obrazovanje

Sve obrazovne ustanove na području TK predale su planove upisa Kantonalnom ministarstvu za obrazovanje i nauku , a kada ministarstvo završi svoj dio posla, nakon javne rasprave, plan upisa u škole će proslijediti Vladi TK radi dobijanja saglasnosti.

u 13:24