Sjećanje na Franca Prešerna

Tuzlanski Bosanski kulturni centar bio je domaćin gala koncerta u povodu obilježavanja Dana slovenačke kulture "Prešernov dan", u znak sjećanja na Franca Prešerna, velikog slovenačkog pjesnika.
07.02.2016 u 19:58

Ovim povodom pred mnogobrojnom tuzlanskom publikom nastupio je Simfonijski orkestar Konzervatorija za muziku i balet iz Maribora. U programu su izvođena djela L. v. Beethovena, B. Ipaveca, W. A. Mozarta i F. Schuberta.

Uz Simfonijski orkestar predstavio se i mladi pijanista Zan Milošić Dundek , pred kojim je svijetla budućnost. Umjetnost stvaranja jednako je značajna koliko i umjetnost izražavanja stvorenog, ali je izraz zahtjevniji jer je subjektivni odraz pojedinca.

Ovaj mladi pijanista pokazao svojom izvedbom koliko je muzički izraz bitan u predstavljanju umjetničkog djela. Bio je ovo nesvakidašnji muzički doživljaj, ali i sigurno jedan od kulturnih događaja godine u Tuzli, bez obzira što smo tek na njenom početku.

Veliko interesovanje publike pokazatelj je da nam je potrebno više ovakvih ili sličnih dešavanja u gradu. Organizator koncerta bilo je UG slovenačkog porijekla Tuzla u saradnji sa JU BKC TK - a Tuzla, a uz podršku Ambasade R Slovenije u Sarajevu i ambasadora NJ. E. Iztoka Grmeka.

(pressing.ba)