U Tuzli će za četiri dana biti prikazano 95 filmova

Tuzla će od 18. do 22. oktobra biti domaćin najveće kulturne manifestacije u ovome dijelu BiH "Tuzla Film Festivala (TFF)".
16.10.2017 u 19:07

- Stiglo je 750 filmova, a odabrano je 95 koji će biti prikazani u pet kategorija: kratki igrani, animirani, dokumentarni i dugi igrani film kada je u pitanju južnoslovensko područje i kratki igrani film kada je u pitanju ‘Future Generations Short Film’ koji se bazira na evropske i manjim dijelom na svjetske reditelje do 35 godina. TFF je dokazao postojanje na evropskoj sceni ulaskom u Evropsku asocijaciju filmskih festivala”, kazao je Boris Balta, direktor TFF-a prisutnim novinarima.

Član žirija Srđan Vukadinović je kazao da se TFF uprkos slaboj podršci ipak izborio na kulturnoj mapi regiona.

- Ovo je festival na kojem se može vidjeti južnoslovenska produkcija, iako ima i filmova koji ne pripadaju ovom području ali nije to iskorak u pogledu koncepcije, nego se autori bave južnoslovenskim temama ili su porijeklom s ovog prostora. Tako da imamo filmove iz Amerike, Italije, itd… Iako festival nagradu daje najboljim filmovima, to je svojevrsno nadmetanje i glumaca, i redatelja i producenata. Tu se sudaraju stvaralačke energije i nastaju novi projekti, rekao je između ostalog Vukadinović.

pressing.ba