Grožđe je pravi eliksir zdravlja

Vrijeme je grožđa kojeg zbog zdravstvenog svojstva trebamo što češće jesti. Crno ili bijelo, svejedno je.
09.09.2015 u 13:20
grozdje

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Bijelo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrijednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Takođe nije pretjerano bogato ni kalijumom i kalcijumom.

Osim što osvježava, grožđe predstavlja lijek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga, liječenje upalnih procesa, kao i za uklanjanje reumatskih tegoba i kožnih alergija. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti. Ne sadrži holesterol, ali utiče na stvaranje dobrog holesterola HDL. Zbog toga se grožđe posebno preporučuje djeci, starijim osobama, rekonvalescentima, praktično svima, osim dijabetičarima, koji ovu voćku moraju pažljivo da koriste.

Grožđe sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, pektine, odnosno materije koje usporavaju resorpciju masti, tanine, među kojima posebno antocijan, važan za obnavljanje krvi. Od vitamina sadrži vitamin A i C, i vitamine B grupe, a od minerala kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum. S obzirom na to da svježi sok sadrži takođe sve ove sastojke, predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tijela.