Kopriva je besplatna a uz to i sjajna za zdravlje

Koprivu znalci nazivaju "seljakom" među samoniklim biljem i to je savršeno opisuje.
18.04.2015 u 12:41

Naizgled neugledna, zapravo je neizmjerno vrijedna i jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Njene prehrambene blagodati posljednjih se godina ponovno sve više otkrivaju, a postaje još draža kad znate da je možete nabaviti i potpuno besplatno, ako je sami naberete. Cvjeta od proljeća do jeseni i izvrstan je dodatak tjesteninama i rižotima, ali najbolja je ipak u gustoj čorbi.

U kojem god jelu je pripremali, koprivu nije potrebno kuhati već je dovoljno potopiti je u vruću vodu najduže dva minuta. Tako će se maksimalno sačuvati njena hranjiva i ljekovita svojstva, a brojni su razlozi zbog kojih je dobro jesti koprivu.

Nabrojimo samo neke: poboljšava rad probavnog sistema, obavlja detoksikaciju organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi, liječi upale urinarnog trakta i stimuliše rad crijeva zbog čega djeluje i kao diuretik, sadrži vitamine C i A, kalcijum, kalij, željezo, fosfor te druge vitamine i minerale.

Čaj od koprive koristi se za bolesti jetre i žući, poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća…