Uvozimo 10 puta više mesa nego što izvozimo

Bosna i Hercegovina uvozi 10 puta više mesa nego što izvozi iako imamo sve potencijale za proizvodnju mesa.
10.08.2025 u 18:48
IMG 3119

U domaćim klaonicama zaklano je 76.110 svinja, 63.718 ovaca i 38.616 goveda. U odnosu na prethodnu godinu, broj zaklanih ovaca manji je za 24%, svinja za 18%, a goveda za 4%, što je dovelo do pada ukupne proizvodnje svježeg mesa za 11%.

Vrijednost izvoza mesa iz BiH iznosila je 20 miliona KM, dok je uvoz dostigao 266 miliona KM. Na pad domaće proizvodnje, posebno svinjskog mesa, značajno je utjecala afrička svinjska kuga, koja je smanjila stočni fond i povećala cijene prasadi i tovnih svinja,

Slaba proizvodnja mesa u BiH rezultat je kombinacije ekonomskih, organizacijskih i tržišnih problema. Evo glavnih razloga:

1. Skupi inputi i niska konkurentnost

• Hrana za stoku (stočna hrana, kukuruz, soja) je skupa jer se dosta uvozi.

• Gorivo, veterinarske usluge i oprema također poskupljuju proizvodnju.

• Uvozno meso (često iz zemalja s većom i jeftinijom proizvodnjom) je jeftinije, pa domaći proizvođači teško pariraju cijenom.

2. Nedostatak organizacije i kooperacije

• Malo je jakih stočarskih zadruga ili organizovanih lanaca proizvodnje i otkupa.

• Mali proizvođači su raspršeni i ne mogu ostvariti ekonomiju obima.

3. Slaba podrška države

• Podsticaji za stočarstvo postoje, ali su često mali, kasne ili nisu dovoljno ciljano usmjereni.

• Nedostaje dugoročna strategija razvoja stočarstva.

4. Infrastrukturni i logistički problemi

• Nema dovoljno modernih klaonica i hladnjača.

• Transport i distribucija mesa su skuplji i manje efikasni.

5. Migracije i pad broja poljoprivrednika

• Mladi napuštaju sela, pa nema ko da se bavi stočarstvom.

• Preostali proizvođači su uglavnom stariji i manje spremni na modernizaciju.

6. Neregulisan uvoz i siva ekonomija

• Na tržište ulazi meso nižeg kvaliteta po niskim cijenama, često bez jasnog porijekla.

• To obara cijene i obeshrabruje domaću proizvodnju.