Bolnica kupuje auto od 100.000 KM

Sveučilišna klinička bolnica Mostar raspisala je tender za kupovinu polovnog službenog automobila u procijenjenoj vrijednosti od 97.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a.
27.07.2021 u 16:39
sveucilisna klinicka bolnica mostar

Putničko vozilo koje bolnica želi nabaviti, ako se kupovina realizira, bit će jedan od najskupljih službenih putničkih automobila kupljen od početka 2021. godine. Ismet Lulić, zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), jednog od četiri kantona koji su osnivači bolnice, kaže da ga ovaj tender ne iznenađuje i da pokazuje odnos prema građanima.

- To je pogotovo u doba pandemije, kada znamo koliko smo pogođeni i koliko su Skupština i Vlada investirali da se pomogne Sveučilišnoj bolnici i bolnici "Južni logor". Na kraju krajeva, oni da kupe automobil od 90.000 KM. To je bezobrazluk i ismijavanje svih nas - kaže Lulić. U tenderu se, između ostalog, traži da automobil ima upozorenje o napuštanju vozne trake sa asistentom, multifunkcionalni kožni upravljač sa tri kraka, automatski mjenjač, a boja vozila, iako nije precizirana, mora biti metalik. Rok za prijem ponuda na tender je 17. august 2021. godine. Kako stoji u dokumentaciji tendera, vozilo ne može biti starije od 2019. godišta i ne smije imati više od 60.000 pređenih kilometara. Dužina vozila mora biti minimalno 4.900 milimetara, snaga motora trebala bi biti maksimalno 210 kW, čija zapremina ne može biti manja od 2.900 ccm. Poslanica u Skupštini HNK-a Vesna Saradžić kaže kako se iz karakteristika u tenderu vidi da se radi o kupovini luksuznog automobila.

- Toliko je ozbiljna situacija u zdravstvu da je ova kupovina odraz nekoga koji je izvan realnosti u svakom pogledu. Ne znam kako to drugačije da navedem - kaže Saradžić. Sveučilišna klinička bolnica Mostar do objave teksta nije odgovorila na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Direktor bolnice Ante Kvesić nije bio dostupan za komentar. Zastupnik u Skupštini HNK-a Đuro Prkačin kratko je rekao kako se o potrebi za službenim automobilom treba zaključiti na temelju moralne ljestvice. - Stvarno ne znam o čemu je riječ i da li je to nešto za potrebe bolnice. Ako je, onda podržavam. Ne znam je li to potreba ili nije - kaže Prkačin.

Sveučilišna bolnica u Mostaru je u maju također pokrenula nabavku službenog putničkog vozila u vrijednosti do 16.000 KM. Nakon početka pandemije koronavirusa protekle godine, bolnica je krajem maja 2020. provela nabavku "rabljenog dostavnog vozila za potrebe Službe za medicinsku opskrbu" vrijednu 25.000 KM bez PDV-a. Tokom pandemije, Sveučilišna bolnica u Mostaru je nabavljala respiratore i drugu opremu ali je i primala razne vrste donacija, poput respiratora ili aparata za PCR testiranje. Bolnica je u januaru saopćila da je od početka pandemije Evropska unija donirala testove na COVID-19, zaštitnu medicinsku opremu te visokokvalitetnu opremu (respiratori, aparat za anesteziju, rendgen, ultrazvučni aparat i pulsni oksimetri) u vrijednosti od 468.000 KM. Politolog Husein Oručević u bolnici koja prima donacija i u isto vrijeme kupuje luksuzno vozilo, vidi sliku cijele države.

- Država je na donacijama, a kupuju se stvari koje su krajnje nepotrebne. Kupuju se luksuzne stvari. Oni koji primaju te donacije, koji upravljaju ovom zemljom, oni se ne smatraju odgovornim osim kada je u pitanju luksuz, kada su kupuju luksuzne stvari, kada od tog luksuza žive i to pokazuju na svakom koraku - kaže Oručević, dugogodišnji aktivista Omladinskog kulturnog centra "Abrašević" iz Mostara, kao i član Nezavisne liste "Pravo na grad".

Prema podacima Baze službenih automobila, tokom 2020. godine institucije i javne kompanije su potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila. Najveći dio nabavljen je nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.ba, kaže da su nabavke automobila u BiH "poseban, korupcijom zaražen segment u javnim nabavkama".

- Praksa jasno pokazuje da su učesnici u tim koruptivnim postupcima napravili detaljan sistem pomoću koga precizno ispunjavaju svoje privatne želje, netransparentno troše javni novac i uništavaju tržišnu konkurenciju - kaže on. Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija.