Iz Gradine se oglasili u vezi prekida takmičenja

Nakon što su čelnici Nogometnog saveza FBiH donijeli odluku o prekidu svih takmičenja koje vodi ovaj Savez, oglasili su se iz OFK Gradina Srebrenik, izražavajući izuzetno nezadovoljstvo što im je onemogućeno da na zelenom terenu izbore povratak u 1.ligu FBiH.
30.05.2020 u 16:48

U povodu Odluke Izvršnog odbora NS FBiH od 25.05.2020. godine o završetku Prve lige Federacije BiH ali i svih takmičenja u organizaciji NS Federacije BiH prema zatečenom stanju, OFK Gradina Srebrenik izražava duboko razočarenje u ovakvu Odluku. Naime, osjećamo izuzetno nezadovoljstvo u pristupu donošenja ovako teške Odluke, u kojoj prethodno nisu učestvovali niti konsultovani (64. drugoligaša iz grupa”Sjever”, “Zapad”, “Jug” i “Centar”) čime su dovedeni u podređen položaj u odnosu na klubove iz Prve lige FBiH.

U vezi s tim, smatramo da je na ovaj način učinjena velika nepravda i diskriminacija za 64 kolektiva koji su po zakonu i pozitivno-pravnim propisima potpuno ravnopravni akteri sa klubovima Prve lige FBiH, a čije su Propozicije i druga normativna akta sadržani u zajedničkom Statutu NS Federacije BiH, čiji članovi su nosioci aktivnosti i odlučivanja u Skupštini i drugim organima NS FBiH. Iz tih razloga mišljenja smo da se nije smjelo zanemariti mišljenje neposrednih aktera takmičenja (64. kluba), koji su u konkretnom slučaju sa donošenjem apstraktnih odluka potpuno iznenađeni i zatečeni. Naša konkretna reakcija, pored navedenog, odnosi se i na to da Odluka o završetku takmičenja nije u skladu sa Pravilnikom o nogometnim/fudbalskim takmičenjima NS/FS BiH jer je odigrano samo 15. kola u Drugim ligama Federacije BiH, što znači da je prvenstvo prekinuto zbog više sile (Odlukama civilnih organa) što je najlogičnije da se prvenstvo poništi jer tako i nalažu pozitivno pravni propisi NS/FS BiH.

Smatramo da je Odluka o prekidu takmičenja u drugim ligama i ostalim ligama NS FBiH izhitrena i donesena bez stavova i izjašnjavanja predstavnika 64 drugoligaša i deset kantonalnih/županijiskih saveza koji vode takmičenja u drugim ligama a koji su osnovna baza za postojanje i funkcionisanje NSFBiH (pogotovo ako se ima u vidu da je Krizni štab FBiH deblokirao zabranu igranja utakmica na svim nivoima u Federaciji počev od 30. maja 2020. godine a koji rok omogućava normalan završetak takmičenja na svim nivoima). Nedopustivo je da se legalizuje završetak takmičenja po zatečenom stanju kada je u takvoj situaciji u nekim Drugim ligama bodovna razlika toliko neznatna da su dva i više klubova diskriminatorno oštećeni, gdje bi se, da se prvenstvo nastavilo, u prvom narednom kolu situacija u bodovnom smislu i tabeli znatno promijenila.

Zbog toga što smo totalno neobaviješteni o obaveznim mjerama nadležnih organa od dana stupanja na snagu vanrednih prilika do danas, zbog čega smo u totalnoj dezorganizaciji, iščekivanju i velikim finansijskim izdacima zadržavajući i plaćajući igrače, te drugim troškovima koji su pratili pripreme za nastavak prvenstva, tako da smo do sada uložili više od 55.000 KM u te namjene, što nam čini veliko opterećenje za organizaciju i nastavak aktivnosti kluba.

Takvo stanje će se u velikoj mjeri odraziti i na ostale klubove a što neće biti slučaj sa Premijer ligom i Prvom ligom FBiH. S obzirom na kadrovsku strukturu u Izvršnom odboru i iskustva u vođenju liga u Federaciji, da će se, ova ničim izazvana situacija prevazići, naći rješenja da se nijedan klub takmičarski i statusno neošteti, po cijenu proširenja liga (Prva liga, Druge lige pa i Kantonalne lige).

Smatramo da bi trebalo pristupiti izmjenama sistema takmičenja na svim nivoima a pogotovo na drugim ligama Federacije BiH, kako bi se smanjio broj tih liga pa i klubova u tim ligama te preciznije definisali uslovi koje klubovi treba da ispunjaju za učešće u takmičenjima u tim ligama, a nikako dopustiti da se u nekoj od drugih liga takmiče klubovi koji nemaju prohodnost i mogućnost ulaska u viši rang (Prvu ligu) sa ostalim klubovima koji ispunjavaju te uslove, čime bi se obezbijedila i veća regularnost takmičenja u odnosu na dosadašnju praksu, a što smo mi u našem klubu to u posljednje dvije sezone najbolje osjetili.

S obzirom da se u narednim danima očekuje sjednica Izvršnog odbora NSFBiH očekujemo da se ovi naši prijedlozi ozbiljno uzmu u razmatranje, a njenim usvajanjem bi se dijelom ispravila nepravda s obzirom da nam nije omogućeno na zelenom terenu da ostvarimo naš cilj, a to je plasman u viši rang takmičenja.