BiH ostala bez istaknutog redatelja

Sinoć je u Sarajevu preminuo istaknuti član Narodnog pozorišta Sarajevo, bh. reditelj Sulejman Kupusović. Narodno pozorište i bosanskohercegovački teatar izgubili su kolegu, zaljubljenika u umjetnost pozorišta, velikog profesionalca i jednog od najznačajnijih reditelja u Bosni i Hercegovini.
16.08.2014 u 13:26

Vijest o smrti istaknutog reditelja odjeknula je bolno među poklonicima umjetnosti. Prerano je otišao stvaralac koji je decenijama bio jedan od glavnih protagonista bosanskohercegovačke kulturne scene, ali i regiona u cjelini.

Kupusović je rođen 7. aprila 1951. u Kladnju. Diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji pozorišne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, a filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Sveučilištu.

Režirao je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, kao i prvu bošnjačku operu, “Hasanaginica”, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. godine. Osim pozorišnih predstava, režirao je i nekoliko TV-drama, TV-serija. Autor je i pozorišnog hita “Ženski turbofolk bend” kojeg izvodi ansambl Kamernog teatra ‘55.

(BHRT)