Kako se osloboditi "Omče"?

Kemal Nurkanović iz Srebrenika, pripremio je još jedno zanimljivo autorsko djelo pod nazivom "Omča", koje će biti promovisano 18.aprila u Narodnoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli od 18 sati.
12.04.2014 u 13:49

” Kroz niz pojedinačnih sudbina svojih likova, Nurkanović vrlo vješto slika sudbinu Bosne i Hercegovine, njen haos i kaljugu u kojoj živi običan čovjek kome se šalje nedvosmislena poruka da on i nije bitan – on je tu da doprinese boljem životu onih na vlasti, jer po njihovom poimanju, samo su oni važni – oni su “država.”

Ne vide, ili neće da vide, da što se oni više propinju, država iz dana u dan tone sve niže, i propada sve dublje. A i ne čudi to kada se zna da je u njoj najvažnija stvar - politika. ”…Vama, draga moja djeco, savjetujem da se umiješate u tu politiku, al’ pametno, ne kao babo bilvaktile, već na pravo mjesto i u pravom trenutku, jer politika je moćna i parali…”, kaže Bećirbeg sinovima.

Tešku i neizvjesnu situaciju u državi Bosni i Hercegovini autor doživljava kao omču, stvorenu mnogim predhodnim promašajima, koja se svakim danom steže sve više, i sve jače. Tračak nade za izlaz iz takvog beznadežnog stanja vidi u mladim ljudima koji su rođeni i odrasli van ovih zbivanja, poput Hasana, jer su oni ona trunka zdravog tkiva koja bi mogla doprinijeti ozdravljenju oboljelog organizma i skinuti Omču koja nas guši, kazao je Ramo Džombić - Učo u recenziji ove knjige.

U svakom slučaju riječ je o jako zanimljivom i interesantnom književnom djelu iz aktuelnog vremena, koje nas okružuje i kako Nurkanović u svom djelu kaže, "guši kao omča oko vrata", a ako dođete na promociju ili pročitate njegovo djelo, saznat ćete i kako on misli da se iz nje možemo izvaditi.

pressing.ba