Nakon 107 godina: Svjedočanstva u Sandžaku na Bosanskom jeziku

Nakon jednog stoljeća, škole u Sjevernom Sandžaku izdale su svjedočanstva na Bosanskom jeziku!
06.07.2014 u 10:29

Po prvi put nakon 107 godina, na kraju nastavne godine u osnovnim i srednjim školama u Sjevernom Sandžaku, izdata su svjedočanstva na Bosanskom jeziku. U petom razredu osnovne škole po prvi put poslije 107 godina izdata su dvojezična svjedočanstva na srpskom jeziku ćiriličkim pismom i bosanskome jeziku i pismu, a u Gimnaziji u Novom Pazaru izdata su svjedočanstva u kojima je pored predmeta Bosanski jezik i književnost upisan i Srpski jezik i književnost kao nematernji jezik uz ostale opšte obrazovne predmete koje su učenici slušali u nastavi na Bosanskome jeziku.

U prvom razredu osnovnih škola zbog kašnjenja u štampanju učeničkih knjižica, zapažanja o postignutom uspjehu izdata su na posebnom obrazcu koji je za te potrebe spremilo i dostavilo školama Bošnjačko nacionalno vijeće. A Bošnjačko nacionalno vijeće u tehničkom mandatu proglasilo je danas osam osnovnih škola u Sandžaku obrazovnim ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake i od Ministarstva prosvjete Srbije zatražilo promjenu njihovih naziva.

Izvršni odbor BNV je odlučio da bi četiri osnovne škole u Novom Pazaru i po dve u Tutinu i Prijepolju, trebalo da ponesu imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije. Prema prijedlozima ovog vijeća, novopazarske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Stefan Nemanja”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Desanka Maksimović” trebalo bi da dobiju imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije, Muhameda Hevaji Uskufija, Nazifa efendije Šućevića, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

Ako se usvoji njihov predlog, Osnovna škola “Aleksa Đilas Bećo” u Tutinu biće preimenovana u OŠ “Ferhad-beg Draga”, a “Aleksa Šantić” u “Kadija Gluhavički”. Nova imena u Prijepolju bi trebalo da dobiju škole “Vladimir Perić Valter” i “Svetozar Marković”, a prema predlogu, one bi trebalo da ponesu imena Murata efendije Šećeragića i dr Rifata Ramovića.

U saopštenju se dodaje da je predsjednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio da će Bošnjačka lista, kao nestranačko udruženje građana, učestvovati na predstojećim izborima za Nacionalne savjete nacionalnih manjina u oktobru 2014. godine.

(pressing.ba)