Predbajramski koncert Latifa Moćevića

U povodu predstojećeg muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru održan je koncert Latifa Moćevića sa orkestrom. Koncert pod nazivom "Pjevaj mi o lijepom" dio je mini turneje koju organizuje udruženje UNIART u cilju promocije kulture i mladih umjetnika, na putu očuvanja tradicije lijepe riječi kroz pjesmu u bajramskom duhu.
29.09.2014 u 14:27

- Želim da vas poselamim i poželim ne samo dobro veče, već da vam svaki dan, sat i svaki trenutak bude u životu sve bolji i bolji. Moj orkestar i ja smo imali posebno uzbuđenje pred ovaj koncert, a moram priznati i malo treme, jer smo u Tuzli ranije doživljavali divne stvari kada smo učestvovali na koncertima. Vi ste nam sada dali neku pozitivnu energiju i nadam se da ćete uživati na koncertu – rekao je Moćević obraćajući se publici.

Pored nekoliko autorskih kompozicija Latifa Moćevića, gosti na koncertu su mogli poslušati i sevdalinke, obrade kompozicija svjetske baštine iz domena pop-kulture, obrade poznatih opernih arija i liedova, a posebno su bile izvrsne kompozicije islamske duhovne muzike. Samo za tuzlansku publiku Latif je otpjevao i nadaleko poznatu sevdalinku "Donju Tuzlu opasala guja", koju je, kako je rekao, specijalno pripremio za ovaj koncert. Dodatnu ljepotu programu dali su i članovi orkestra kojeg čine obrazovani muzičari, svršenici i studenti muzičkih akademija.

Bh. kantautor Latif Moćević je svoje prve muzičke korake napravio na dječijem festivalu "Mali šlager” 1997. godine, a potom su uslijedili nastupi na festivalima u Maglaju, Skoplju i tako dalje. U saradnji s kolegama s Muzičke akademije Sarajevo, godine 2006. osnovao je ansambl "Dah ljubavi”, s kojim ima snimljen jedan studijski album. U februaru 2013. godine objavio je svoj prvi samostalni singl pod nazivom "Sanjao sam te”.

(tuzlarije.net)